QQ登录

只需一步,快速开始

快捷登录

查看: 1483|回复: 8
收起左侧

[原创] 有别设计 丨焙源道,故事里的咖啡馆

[复制链接]
发表于 2017-11-10 15:43:18 | 显示全部楼层 |阅读模式

马上注册,看高清完整内容

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?注册  

x
本帖最后由 7.Iris 于 2017-11-10 15:47 编辑

在繁华的CBD里找一处藏身之所
在错综复杂的意向里找到最初的平静
从写字楼的格子间迫不及待的逃离
来到这里
有植物生长和暖阳肆意的温室里
从零下3度到一件羊毛衣的跨越
从爬山虎的间隙里照在地面上的斑驳
我在这里
不离不去
[size=10.5000pt]Bake Cafe is in the story[size=10.5000pt]
[size=10.5000pt]Find a place to hide in the bustling CBD[size=10.5000pt]
[size=10.5000pt]Find the initial peace in the complex states[size=10.5000pt]
[size=10.5000pt]Escaping from the office [size=10.5000pt]
[size=10.5000pt]Coming here [size=10.5000pt]
[size=10.5000pt]Where it is a warm greenhouse with plant[size=10.5000pt]
[size=10.5000pt]From minus 3 degrees to a sweater[size=10.5000pt]
[size=10.5000pt]Light shines from  the gap between the climbing tigers to the ground[size=10.5000pt]
[size=10.5000pt]I am here [size=10.5000pt]
[size=10.5000pt]I will not go away[size=10.5000pt]
设计概念 Design Concept
源道位于苏州市湖东CBD,金融街的心脏。以烘焙,咖啡和轻食为主。设计师带着温度的设计手法跳脱出四周冰冷的水泥森林,给来用餐的食客带来的是心理上的拥抱和归属感。一层二餐以自然舒适的北欧风为主,三楼是重工业风。根据功能的不同,空间层次上也会有很大的变化。让空间里的灯光音乐和怀旧复古的气氛让人份放下一丝戒备,尽情放松。
[size=10.5000pt]Bake Cafe  is located in CBD of eastern lake in Suzhou, the heart of Jinrong street. It mainly operates baking, coffee and light food. The designer uses the warm design method to make the cold Cement Forest, giving customers psychological hug and a sense of belonging. Floor-one’s two meals mainly have Northern Europe style, third floor has heavy industrial style. According to the different functions, the spatial level will also have a lot od changes. The space’s light, music and nostalgic retro atmosphere make people relaxed.[size=10.5000pt]

▼一层,咖啡面包售卖区域
一楼通过大幅的落地窗将阳光引入室内,透过窗上自由生长的植物,在地上印出斑驳的图案,散座和吧台沐浴在阳光中,天花用木质格栅做了秩序化的分隔,不仅形式感极强且能聚集视焦,加上暖暖的灯光,营造出室内暖阳的效果。
[size=10.5000pt]The first floor is coffee and bread sale area[size=10.5000pt]
[size=10.5000pt]The first floor lets the sunlight in by using the large French windows, through the plants on the window to show mottled patterns on the ground, scattered seats and bars are in the sun, the ceilings are separated orderly by wooden grille, not only the sense of form is strong, but also it can make focusing, with warm lights to create the effect of indoor warm sun.[size=10.5000pt]

图片1.png
空中挂落线性框架的正方体,积木般的堆叠,即保留了挑高空间的采光也增加了空间的趣味感。设计师有心的在落地窗内装上白色的网格,让爬行植物留下向上生长的生命轨迹,木质的台阶上高低错落的放上大叶植物,让人仿佛置身于欧洲街头,坐在某个街角的咖啡馆外,喝着咖啡感受清新的空气和绿意盎然。
[size=10.5000pt]There are cubes in a falling line shape hanging in the air, stacked like building blocks, which retains the light of high space, but also increases the fun of space. Designers specially installs the white grids in the French windows, so that the reptiles can grow up, putting plants with large leaves high and low scattered on the wooden steps, people have a sense like they are in the streets of Europe, sitting outside a cafe on the street corner, drinking coffee, enjoying fresh air and green plants.[size=10.5000pt]

图片2.png
图片1.png
图片3.png
吧台由颜色深浅不一的木方块和白色亚克力构成,和顶部的方形构架相辅相成,吧台为三面通透式空间,更好的让服务人员与客人互动。吧台区担负着多种功能需求,包括人员调度,收银,音控,最主要的功能为咖啡制作和面包蛋糕的展示销售。
[size=10.5000pt]Bars are composed with the woods block with different colors and white acrylic, with the square frame on the top, the bar is a space with three transparent sides, letting waiter communicate with guests better. Bar area has a variety of functional requirements, including staffing transfer, cash register, sound control, the most important function is coffee making and the sales display of bread cake.[size=10.5000pt]

图片4.png
图片5.png
图片6.png

[size=7.5000pt]▼二层[size=7.5000pt],三五好友就餐[size=7.5000pt]区域
[size=7.5000pt]二楼的空间里满足四到八人的就餐需求,整个空间的亮点在压抑低矮的楼梯间,设计师巧妙的造了一个微型的热带植物园,粉色的火烈鸟和巨型多肉植物,让你仍不住拿出手机拍下这个可爱的迷你植物园,从而忽视了空间结构上的欠缺。
[size=10.5000pt]Second floor is dining area with friends[size=10.5000pt]
[size=10.5000pt]The second floor’s space meet the needs of four to eight people eat, the highlight of the space is in the depressed and low staircase, the designer cleverly made a miniature tropical botanical garden, pink flamingo and giant meaty plants make you can’t help taking photos, thus ignoring the lack of space structure.[size=10.5000pt]
[size=10.5000pt]There are no traditional handrail, but the grid, this original color extends from the first floor to the top floor, making functional division through the color changes, which can not only protect the safety of guests, but also can DIY in the grid, leaving the valuable memories of attending the event here.[size=10.5000pt]


图片7.png
图片8.png
[size=7.5000pt]▼三层[size=7.5000pt],授课及主题活动[size=7.5000pt]区域
三楼的工业风运用了材料的天然特性,保证材质的天然质感和肌理效果。光和影的变化赋予活动空间的生动性,大幅墙画增加了空间的时尚感和调性。设计师用了四组不同的装饰灯来塑造不同的氛围效果。只有光线、空间、材质和画面四者良好契合互动,才能保证一个风格的完美呈现。
[size=10.5000pt]The third floor is teaching and thematic activities area[size=10.5000pt]
[size=10.5000pt]The third floor’s industrial style used the natural characteristics of materials to ensure the material’s natural texture and texture effect. The change of light and shadow gives the vividness of the activity space, and the large wall painting increases the fashion sense and tonality of the space. The designer used four different decorative lights to create the different atmosphere effects. Only the light, space, material and picture cooperate well, then the style can be showed perfectly.

图片9.png
图片11.png
图片12.png
图片10.png
[size=7.5000pt]▼平面图,Plan
[size=7.5000pt] 图片13.png
图片14.png
图片15.png
图片16.png
[size=7.5000pt]

项目名称:焙源道
项目地址:江苏苏州
项目面积:450平方米
设计公司:有別設計
摄影:繁玺视觉
建成时间:2017.09
Project Name: Original Bakery
Project Address: Changshu Suzhou
Project Area: 450
Architects: D+space design
Photographs: Fancy Images
Complete Year: Sep 2017


有別設計簡介
由邓巍先生和吴京芷女士于2016年初共同创立的有别建筑空间设计公司,是一家立足于中国苏州,辐射东南亚的多元化的研究型商业空间设计公司。提供从平面到空间的全套设计服务,充满革命色彩,挑战常规的设计。拥有来自北上广深等境外事务所工作经验的员工们,不同的文化背景组成的有别团队,以区别化,情感表达和商业效益的设计理念创造一个新的商业空间设计哲学

The brief introduction of the D+Space Design Company
D+ Space Design Company, co-found by Mr. Deng Wei and Mrs. Wu Jingzhi at the beginning of 2016, is a diversified research-type commercial space design company which is based on Suzhou China and radiates the whole Southeast Asia. The company provides the full set design services-- from graphics to space which are all full of revolution color and challenge the convention. The team of YOUBIE, composed by employees who have different cultural backgrounds and have worked in overseas offices of Beijing, Shanghai, Guangzhou and Shenzhen, has created a new philosophy of business space design under the design ideal of differentiation, emotion expression and commercial benefit.



点评

体验: 5.0 创意: 5.0
环保: 5.0 平面: 5.0
灯光: 5.0 摄影: 5.0
色调: 5.0
TGD
创意: 5 平面: 5 灯光: 5 摄影: 5
  发表于 2017-11-11 12:45
平面: 5 灯光: 5 摄影: 5 色调: 5
  发表于 2017-11-11 11:02
172
体验: 5 创意: 5 环保: 5 平面: 5 灯光: 5
  发表于 2017-11-10 16:09
 楼主| 发表于 2017-11-10 16:37:41 | 显示全部楼层
第一次发帖,感谢捧场
发表于 2017-11-10 17:45:50 | 显示全部楼层
支持下~

点评

Thanks♪(・ω・)ノ  详情 回复 发表于 2017-11-11 13:45
发表于 2017-11-10 17:46:21 | 显示全部楼层
个人认为地板那个选的一般
 楼主| 发表于 2017-11-11 13:45:17 | 显示全部楼层

RE: 有别设计 丨焙源道,故事里的咖啡馆


Thanks♪(・ω・)ノ
 楼主| 发表于 2017-11-11 13:45:37 | 显示全部楼层

RE: 有别设计 丨焙源道,故事里的咖啡馆

您需要登录后才可以回帖 登录 | 注册  

本版积分规则

正在载入第

关于我们|小黑屋|MT-BBS|马蹄室内设计网 ( 粤ICP备16014787号 )

GMT+8, 2017-11-19 20:31 , Processed in 0.096874 second(s), 51 queries , Gzip On, Memcache On.

快速回复 返回顶部 返回列表