快捷登录

只需一步,快速开始

手机号码,快捷登录

查看: 4372|回复: 5
打印 上一主题 下一主题
收起左侧

[学校] 【免费分享】壹基金援建天全县新场乡中心幼儿园丨21P丨2017

  [复制链接]
跳转到指定楼层
1#
发表于 2018-3-23 11:39:40 | 只看该作者 |只看大图 回帖奖励 |倒序浏览 |阅读模式

马上注册,看高清完整内容

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?注册  

x
本帖最后由 yhj2064643 于 2018-3-23 11:39 编辑

【大舍建筑设计事务所】壹基金援建天全县新场乡中心幼儿园丨21P丨12.3M丨2017,也可加微信matibbs免费获取
【大舍建筑设计事务所】壹基金援建天全县新场乡中心幼儿园丨21P丨12.3M丨2017.rar.rar (13.07 MB, 下载次数: 111)
项目名称:壹基金援建天全县新场乡中心幼儿园
项目地点:四川省天全县新场乡丁村
项目功能:6班幼儿园
建筑规模:1500平方米
设计时间:2014-2015
建成时间:2017
建筑设计:大舍建筑设计事务所
设计小组:陈屹峰、柳亦春、高林、高德
结构机电设计:北京通程泛华建筑工程顾问有限公司
业主:壹基金
摄影师:苏圣亮
Project Info
Project Name: Xinchang village’s central kindergarten in Tianquan county sponsored by the One Foundation
Location: Xinchang village of Tianquan county in Sichuan Province
Programme: kindergarten with 6 classes
Scale: 1500 sqm
Design Period: 2014-2015
Completion:2017
Architect: Atelier Deshaus
Design Team: Chen Yifeng, Liu Yichun, Gao Lin, Gao De
Construction: BEIJING TONGCHENGFANHUA ARCHITECTURE & ENGINEERING CONSULTING Co.,Ltd.
Client: One Foundation
Photographs: Su Shengliang


天全县新场乡中心幼儿园共设六个班,是2013年芦山地震后壹基金向灾区援建的十多所幼儿园中的一所。项目用地位于新场乡丁村西北侧一块不大的台地上,四周群山环抱。 基地向西遥对着一个山口,让人在大山之中仍能感知到远方的存在。附近的村落与自然紧密依存,又和它微妙地对峙着,气氛安宁而静谧。为了保持乡村的知觉宁静,新建筑的介入应该契合这种家园氛围。
Xinchang village’s kindergarten is one of more than ten kindergartens that Open Foundation has donated to the disaster area of 2013 Lushan earthquake. Surrounded by mountains, the site is a relatively small platform in the northwest of the village. It faces a mountain gap to the west, so that people can still sense the faraway from here. The surrounding settlements, while providing shelters to the inhabitants, confronts subtly the nature that dominates. In order to maintain this peaceful and tranquil rustic atmosphere, the new architecture should embrace a homy atmosphere existed locally.
与自然紧密依存,close to nature
【免费分享】壹基金援建天全县新场乡中心幼儿园丨21P丨2017 6623413
整个幼儿园被设想为一个,面积约为一千五百平方米的建筑体量按功能组成被分解成九个彼此游离的村舍,布置在基地的东、南、北三边,围合出一个向着西侧山口完全打开的U形内广场。广场的铺装和建筑外墙都采用当地生产的页岩烧结砖,构筑了一个具有强烈人工意味的场所。这个场所一方面自立于周边的自然环境之外,另一方面又和天空、台地、近处的村落以及远方的山口组成一个密不可分的整体。
The entire kindergarten is conceived as a “village”. The total volume of one thousand five hundred square meters is decomposed into nine isolated “cottages” according to the programs. They are placed on the north, south and east sides of the site to enclose a U-shape courtyard facing west. The courtyard pavings and the building facades adopt locally-produced shale sintering bricks, endowing the place with a strong sense of artificiality. Hence, on the one hand, the design stands apart from the nature; on the other hand, it forms an inseparable ensemble with the sky, the platform, the nearby villages and the further mountain gap.
建筑体量按功能组成被分解成九个彼此游离的村舍the total volume of one thousand five hundred square meters is decomposed into nine isolated “cottages” according to the programs
【免费分享】壹基金援建天全县新场乡中心幼儿园丨21P丨2017 6623414
轴测图,axon
【免费分享】壹基金援建天全县新场乡中心幼儿园丨21P丨2017 6623429
在这里,有着确定的空间尺度和时间尺度,自然的呈现是受控的,和场所的起承转合息息相关。内广场是整个幼儿园的核心,也是场所方位感和识别性的关键所在。孩子们每天在广场内嬉戏,他们对幼儿园的认同和记忆会从这里开始,内广场由此也将成为场所归属感的一个源头。
The sense of dimensions is specific there spatially and temporally. The manifestation of nature is controlled to be deeply related to the development and transformations of the site. The inner courtyard is the centre of the kindergarten, and also the kernel of the sense of directions and identities. As children playing in the courtyard everyday, it becomes the place where affinity with the kindergarten and memories get started. The courtyard is the source of affiliation.
内广场是整个幼儿园的核心,the inner courtyard is the centre of the kindergarten
【免费分享】壹基金援建天全县新场乡中心幼儿园丨21P丨2017 6623416
【免费分享】壹基金援建天全县新场乡中心幼儿园丨21P丨2017 6623417
【免费分享】壹基金援建天全县新场乡中心幼儿园丨21P丨2017 6623415
【免费分享】壹基金援建天全县新场乡中心幼儿园丨21P丨2017 6623423
幼儿园场所经验的营造也充分考虑孩子们的心理和生理特点,尽量实现空间类型的多样化和可游戏性。雅安地区多雨,幼儿园各单体建筑以及主入口借助曲折的外廊系统连为一体。外廊顺应着场地标高的变化,结合坡道、台阶,在内广场与两侧建筑之间增添了一个富有亲和力的尺度层次和空间层次,也为孩子们的日常活动提供了更多的可能。
The design also took serious considerations of children’s mental and physical characteristics, making efforts to realize the diversity and capability of playfulness in the spatial typologies. Because Ya’an area rains a lot, the unit buildings of the kindergarten and the main entrance are connected by a circuitous veranda. This veranda adapts the level difference of the site. Cooperating with the ramp and stairs, it creates an intimate layer between the courtyard and the architecture and provides more possibilities for the children’s daily activities.
空间类型的多样化和可游戏性,making efforts to realize the diversity and capability of playfulness in the spatial typologies
【免费分享】壹基金援建天全县新场乡中心幼儿园丨21P丨2017 6623419
【免费分享】壹基金援建天全县新场乡中心幼儿园丨21P丨2017 6623420
丰富的层次感,multi-layer space
【免费分享】壹基金援建天全县新场乡中心幼儿园丨21P丨2017 6623421     【免费分享】壹基金援建天全县新场乡中心幼儿园丨21P丨2017 6623418
【免费分享】壹基金援建天全县新场乡中心幼儿园丨21P丨2017 6623422
幼儿园面临着相对严苛的造价制约,设计亦须充分顾及当地的施工能力和工艺水平,周边村舍建造的真实和自主因此便成为一个很好的研究范本。当地年降水量多达两千毫米,防水构造对建筑外观产生了重要影响。幼儿园单体规模不大,单坡屋面能迅速排除雨水也便于施工。建筑外墙面采用在框架填充墙外侧砌筑一皮页岩烧结砖墙作为防水措施,页岩砖远比普通外墙涂料耐雨水侵蚀,在周边村舍的建造中被广泛使用。幼儿园的外廊采用便于手工搬运轻钢材料,也为具有浓重手工意味的砖砌场所增加了一抹工业化的色彩,让幼儿园的表达和村舍保持一定的距离。
Limited by relatively tight budgets, the design must attend to the local construction and crafting abilities. We took the authenticity and autonomy of nearby villages as a good reference. Considering the fact that the mean annual precipitation locally could be up to two thousand millimeters, the waterproof structure is influential. Not large as the unit building of kindergarten is , single-pitch roof was thought to be efficient to drain the rain and convenient to construct. In terms of facade treatment, we used the shale sintering brick wall on top of the wall-filled frame to resist water. The shale brick as a common rustic practice is much better in water-repelling performance than ordinary wall paints. As for the veranda, the light steel materials are employed for their easy-carrying feature; they also add a dash of industrialized vibe to the hand-crafting brickwork site so as to separate the expression of architecture from the primitive cottages.
外廊采用便于手工搬运轻钢材料,the light steel materials of the veranda are employed for their easy-carrying feature
【免费分享】壹基金援建天全县新场乡中心幼儿园丨21P丨2017 6623424
便于排雨水的单坡屋面与作为防水措施的页岩烧结砖墙,single-pitch roof is efficient to drain the rain and the shale sintering brick wall is used to resist water
【免费分享】壹基金援建天全县新场乡中心幼儿园丨21P丨2017 6623425
空间的趣味性表达,way to show playfulness
【免费分享】壹基金援建天全县新场乡中心幼儿园丨21P丨2017 6623426
【免费分享】壹基金援建天全县新场乡中心幼儿园丨21P丨2017 6623427
新场乡中心幼儿园的设计并不为了探究川西乡村的原真性,也无意去营造一个乡村乌托邦。在尊重项目投资限制,符合当下建设程序和适应当地建造能力的前提下,除了满足使用要求,建筑师想要尝试的是让新建筑进行自我调适,以契合川西乡村的家园氛围,同时又能实现某种程度的自主。
Xinchang village’s kindergarten is neither a design to explore the rustic originality in western Sichuan, nor an attempt for countryside utopia. Out of respect to investment constraints and conformation to local construction procedures and capabilities, the architects tried hard not only to meet the programmatic requirements but also incorporate self-adaptation into the new architecture, in order to fit in the homy atmosphere in western Sichuan’s villages, as well as some sort of autonomy.
一层平面图,the first floor plan
【免费分享】壹基金援建天全县新场乡中心幼儿园丨21P丨2017 6623430
二层平面图,the second floor plan
【免费分享】壹基金援建天全县新场乡中心幼儿园丨21P丨2017 6623431
剖面图,section
【免费分享】壹基金援建天全县新场乡中心幼儿园丨21P丨2017 6623432
立面图,elevation
【免费分享】壹基金援建天全县新场乡中心幼儿园丨21P丨2017 6623435



本帖被以下淘专辑推荐:

来自 2#
 楼主| 发表于 2018-3-23 11:40:12 | 只看该作者

RE: 【免费分享】壹基金援建天全县新场乡中心幼儿园丨21P...

本帖最后由 yhj2064643 于 2018-6-13 13:38 编辑

(查询最新设计资料可加微信:matibbs )
推荐
发表于 2018-3-24 14:01:29 | 只看该作者
这是幼儿园,满是红砖毫无生气,与环境格格不入

评分

参与人数 1DB +30 收起 理由
yhj2064643 + 30 淡定!

查看全部评分

4#
发表于 2018-3-24 11:38:48 | 只看该作者
很喜欢

评分

参与人数 1DB +30 收起 理由
yhj2064643 + 30 淡定!

查看全部评分

5#
发表于 2018-3-26 10:18:29 | 只看该作者
想起了那些在搬砖的孩子~~~~~~

点评

h哈哈哈哈哈哈  详情 回复 发表于 2018-3-30 15:51

评分

参与人数 1DB +30 收起 理由
yhj2064643 + 30 淡定!

查看全部评分

6#
发表于 2018-3-30 15:51:40 | 只看该作者

RE: 【免费分享】壹基金援建天全县新场乡中心幼儿园丨21P丨2017

shexiaowu 发表于 2018-3-26 10:18
想起了那些在搬砖的孩子~~~~~~

h哈哈哈哈哈哈
您需要登录后才可以回帖 登录 | 注册  

本版积分规则

正在载入第

关于我们|小黑屋|MT-BBS|马蹄室内设论坛 ( 粤ICP备16014787号

GMT+8, 2018-7-17 11:48 , Processed in 0.082952 second(s), 57 queries , Gzip On, Memcache On.

快速回复 返回顶部 返回列表